Blog

Czym jest Ketoza?

Żeby nakreślić zdrowy obraz ketozy, zacznę od początku, czyli CZYM ona jest. Ale zanim to zrobię, wyjaśnię jedną rzecz.

Mamy dwa rodzaje paliwa dla naszego ciała Cóż, Jest jeszcze białko, które może być przekształcone w energię w procesie glukoneogenezy, ale o tym kiedy indziej. Teraz skupię się na tych dwóch: węglowodanach oraz tłuszczach.

Większość osób korzysta z węgli jako głównego źródła energii. W tradycyjnej diecie Polaka można je spotkać praktycznie w każdym posiłku, czy to pod postacią chleba w tych słynnych kanapeczkach na śniadanie i kolację, czy ziemniaków na obiad. Tłuszcz natomiast jest w roli magazynu – energii „na potem”.

Czym jest w końcu ta ketoza?

Ketoza robi podmianę. Sprawia, że tłuszcz staje się aktorem pierwszoplanowym, czyli energią „na teraz”. Wtedy węglowodany wykorzystywane są jedynie do zasilania komórek, które nie posiadają mitochondrium (np. krwinki czerwone). W praktyce tłuszcz realizuje około 90% całego zapotrzebowania energetycznego. Także na keto role się odwracają i to on jest teraz bossem.

Co to oznacza w praktyce?

Jedząc tłuszcz, spalasz…tłuszcz! Czy to nie jest genialne? Możesz w końcu otworzyć drzwi do swojego magazynu, który nie był otwierany taak dawno i zrobić w nim porządki.

Ale to nie wszystko! Ketoza poza tym, że zamienia nas w piec do palenia tłuszczu to w ogromnym stopniu wpływa na samopoczucie, funkcje poznawcze mózgu, poziom energii oraz wiele innych rzeczy, o których później. Dlaczego tak się dzieje? Spójrzmy na ilość generowanego ATP (energii) – 1 cząsteczka tłuszczu daje 129 ATP vs 38 ATP z glukozy, czyli tłuszcz jest prawie 3,5 razy (!) bardziej wydajny.

To jest jedynie mały przedsmak tego czym jest ketoza. Powoli będę dokładał kolejne puzle do tej układanki, natomiast osoby zainteresowane kompleksową wiedzą na temat tego wspaniałego stanu już teraz – odsyłam do mojego kursu online (i tu będzie hiperlacze do kursu)

Dodaj komentarz

Udostępnij

O mnie

Pasjonat i praktyk dietetyki oraz medycyny funkcjonalnej. Ekspert Biohackingu. Absolwent Politechniki Śląskiej na kierunku Automatyki i Robotyki.

Newsletter

Facebook