Blog

Tłuszcz – mit czy kit?

Skoro poruszam temat ketozy, która bazuje w mniejszym lub większym stopniu na spożywaniu tłuszczu to warto rzucić trochę więcej światłą na jego temat.

Tłuszcz – mit czy kit? Zapraszam niżej.

 

Nie wchodząc w temat zbyt głęboko pokażę ci, że tłuszcze są szalenie istotne dla naszego zdrowia, sylwetki i kondycji. Panuje ogólne przeświadczenie, że jest on zły i należy go unikać a często spożywany odłoży się w tkankę tłuszczową w postaci oponki i boczków. Czy tak jest?
Cóż, i tak i nie.

I. Tak, gdy:
– spożywasz tłuszcze trans (zawarte np. w czipsach, słodyczach, kebabach)
– spożywasz duże ilości tłuszczy z dużą ilością weglowodanów prostych (np. czipsy i słodycze, hmm…)
– spożywasz duże ilości tłuszczy z dużą ilością weglowodanów złożonych (np. słynny schabowy ze skwarkami i górą ziemniaków lub pizza)

Wtedy rzeczywiście ma on negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz ciało i prowadzi do różnych patologii (oponka na brzuchu to pikuś w porównaniu z tym, co faktycznie może się stać)

II. Nie, gdy:
– spożywasz tłuszcze bez dużego udziału węglowodanów (np. jajecznica na boczku)

Jesteśmy częścią natury i to ona najlepiej podpowiada jakie pokarmy powinniśmy spożywać. Bardzo mało jest przykładów naturalnego pożywienia, w którym występuje połączenie wysokiej ilości tłuszczu i wysokiej ilości węglowodanów. Zazwyczaj jest to połączenie tłuszczu i białka (np. mięso, jaja) oraz węglowodanów i białka (np. fasola, bób).

Skoro wiemy już, że odpowiedni tłuszcz nie jest wcale taki zły, to przyjrzymy się trochę bliżej jego roli.

 

a) jest składnikiem każdej komórki w naszym ciele

Z kwasów tłuszczowych zbudowane są błony komórkowe (czyli to co otacza komórkę). Dostarczanie odpowiedniej ilości i rodzaju tłuszczy jest szalenie istotne, ponieważ wpływa na plastyczność tychże błon. Czemu dobrze jest mieć plastyczne błony komórkowe? Ponieważ wtedy transport składników odżywczych do środka komórki jest bardziej wydajny. Bardziej wydajny transport składników odżywczych to bardziej wydajne procesy biochemiczne, które mają miejsce w naszym ciele.
Wyobraź sobie plac budowy domu. Jeżeli surowce będą dostarczane na bieżąco to nie będzie przestoju w pracy i dom powstanie relatywnie szybko. Natomiast jeśli pracownicy będą zmuszeni czekać z powodu wydłużającego się czasu dostawy materiałów to czas budowy się wydłuży. Dlatego właśnie CHCESZ mieć jędrne i sprężyste błony niczym piersi 20-latki zamiast takich twardych, betonowych, opornych.

b) uczestniczy w procesie przyswajania witamin

Na pewno każdy słyszał o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczu, czyli witaminie: A,D,E,K. Mają one ogromny wpływ na nasze zdrowie a ich niedobór możemy odczuć dotkliwie. Tłuszcz pełni rolę transportera kierując je w miejsca, w których są potrzebne.

c) jest źródłem energii

Temat energii poruszyłem we wcześniejszym wpisie, zainteresowanych odsyłam tu: http://bit.ly/2xmbh6e

d) zapewnia odpowiednią pracę mózgu oraz układu nerwowego

Z kwasów tłuszczowych zbudowane są otoczki mielinowe komórek nerwowych odpowiadające za przesył impulsów elektrycznych z/do mózgu, który swoją drogą zbudowany jest głównie z… tłuszczu… białka i wody.

e) uczestniczy w produkcji hormonów

 

Refleksja dla panów mających niski poziom testosteronu lub słabe libido oraz pań z nieregularnymi miesiączkami, ich zanikiem lub PMS – może warto przyjrzeć się bliżej ilości dziennego spożycia tłuszczu?

 

Mam nadzieję, że pomimo tego, iż dosłownie liznąłem temat (bo o tym można pisać książki i to grube) to pokazałem ci, że tłuszczu bać się nie należy. Odpowiednio wykorzystany będzie miał nieoceniony wpływ na nasze zdrowie, sylwetkę oraz kondycję. W kolejnym wpisie mam zamiar wyjaśnić skąd się wzięła ta trwająca już dekady tłuszczowa fobia, także zapraszam do obserwowania bo będzie ciekawie.

Dodaj komentarz

Udostępnij

O mnie

Pasjonat i praktyk dietetyki oraz medycyny funkcjonalnej. Ekspert Biohackingu. Absolwent Politechniki Śląskiej na kierunku Automatyki i Robotyki.

Newsletter

Facebook